Magento 2 Community vs. Enterprise editie, een vergelijking
Met de komst van het gloednieuwe Magento 2 e-commercesysteem biedt Magento wederom twee verschillende edities aan, namelijk Magento Community Edition en Magento Enterprise Edition. In deze blog post bespreken we de verschillen tussen beide edities en leggen we je uit wanneer het handig is om te kiezen voor de Enterprise editie of toch voor de Community editie.
Kosten
Een van de belangrijkste verschillen tussen beide versies zijn de kosten. De Magento Community Edition is (net als bij Magento 1) gratis te gebruiken. De Magento Enterprise Edition voor Magento 1 kostte standaard $ 18.000 per server. Dit verdienmodel bleek niet echt handig, zeker niet wanneer je meerdere servers nodig had (bijvoorbeeld voor load balancing). Met de Enterprise editie voor Magento 2 is er daarom gekozen voor een ander verdienmodel, de kosten per jaar zijn afhankelijk van je jaaromzet.
Jaaromzet | Licentie (per jaar) | Percentage van jaaromzet |
$ 0 tot $ 1.000.000 | $ 22.000 | min. 2,20% |
$ 1.000.00 tot $ 5.000.000 | $ 32.000 | 3,20% - 0,64% |
$ 5.000.000 tot $ 10.000.000 | $ 49.000 | 0,98% - 0,49% |
$ 10.000.000 tot $ 25.000.000 | $ 75.000 | 0,75% - 0,30 % |
Bovenstaande tabel maakt direct duidelijk dat de Enterprise editie pas interessant wordt voor de grotere e-commerce klanten. Bij een jaaromzet van minder dan één miljoen ben je namelijk minimaal 2,20% van je jaaromzet kwijt aan licentiekosten. Dit is een groot percentage voor een “kleine” e-commerce klant. Afhankelijk van je jaaromzet kunnen de licentiekosten een aanzienlijk klein percentage van je jaaromzet zijn, soms tot wel 0,30%.
Functionaliteiten
De Enterprise Edition van Magento bevat tal van extra functionaliteiten ten opzichte van de Community Edition.
Klantenbinding & herhaalaankopen
Binnen Magento 2 Enterprise Edition zijn er een aantal functionaliteiten om meer aan klantenbinding te doen en om eventuele herhaalaankopen te bevorderen.
Rewards points
Via de ‘Rewards points’ module kan aan consumenten punten gegeven worden voor activiteiten die ze verrichten in de webshop. Bijvoorbeeld het registreren, product reviews schrijven en herhaalaankopen doen. Deze rewards points kunnen door de consument ingewisseld worden voor bijvoorbeeld kortingen.
Store credits
In het geval dat je een product retour ontvangt van de consument kun je de consument store credits geven. Deze store credits kunnen ze vervolgens gebruiken bij een volgende bestelling.
Gift cards
Door gift cards aan te bieden in je webshop vergroot je het aantal aankopen en herhaalaankopen. Daarnaast zijn gift cards ideaal om nieuwe consumenten te bereiken aangezien deze gift cards vaak cadeau gedaan worden. De gift cards kunnen eenvoudig ingewisseld worden tijdens het afrekenen van een bestelling.
Private sales
Een andere mogelijkheid tot klantenbinding is het bieden van voorrang bij de uitverkoop of andere exclusieve evenementen. Magento 2 Enterprise Edition bevat standaard functionaliteiten die dit mogelijk maken.
B2B aankopen
Ook voor B2B aankopen zitten er in de Magento Enterprise enkele interessante functionaliteiten.
Terugkerende orders
Het plaatsen van terugkerende orders wordt eenvoudiger voor de consument.
Bulk bestellingen
Het is mogelijk om snel producten te bestellen door enkel artikelnummers en aantallen op te geven, zonder dat de productpagina’s bekeken hoeven te worden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om grote bestellingen, terugkerende bestellingen en bestellingen vanaf een offline catalogus te plaatsen.
Beperkte toegang tot catalogus
Je kunt producten en categorieën per klantgroep in- of uitschakelen. Hierdoor kun je op een makkelijke manier aan al je verschillende klanten een specifiek deel van je assortiment tonen.
Verbeterde klantprofielen
Binnen Magento 2 Enterprise Edition kun je klantattributen aanmaken, zodat je een klantprofiel kunt uitbreiden met eigen aangemaakte velden. Vervolgens kun je klanten segmenteren op basis van deze attributen.
Dynamische productrelaties
Met de Magento 2 Enterprise Edition kun je regels aanmaken waarmee automatisch up-sells, cross-sells en gerelateerde producten worden getoond. Je kunt bijvoorbeeld automatisch producten tonen die in het verleden samen gekocht zijn.
Retourproces
Binnen Magento 2 Enterprise Edition is er een functionaliteit die het mogelijk maakt om gemakkelijk met het retouren van producten om te gaan. Middels de RMA-mogelijkheden kun je retouren ontvangen en gemakkelijk store credits aan de klant geven of orders crediteren en terugboeken.
Support
Magento is een product dat grotendeels afhankelijk is van de community achter het e-commercesysteem. Er zijn tal van forums en bijeenkomsten waar de gebruiker vragen kan stellen en meer over het e-commercesysteem te weten kan komen. Binnen de Enterprise editie van Magento 2 krijg je goede support vanuit Magento zelf. Je krijgt onder andere 24/7 technische support vanuit Magento en ondersteuning van het E-commerce consultancy team. Daarnaast krijg je toegang tot diverse diagnostische tools vanuit Magento en krijg je de beschikking tot een dedicated accountmanager van Magento.
Third-party extensies
Met behulp van third-party extensies kun je met Magento Community Edition veel van de functionaliteiten uit de Enterprise versie implementeren. Echter zijn deze extensies van derde partijen en bestaat het risico dat de webshop trager wordt. Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde extensies conflicteren met elkaar, waardoor je tijd kwijt bent om deze problemen te herstellen. Het onderhouden en updaten van deze externe software brengt extra kosten met zich mee.
Conclusie
Veel van de extra functionaliteiten die standaard in de Enterprise Edition zitten, worden door de grote community ook aangeboden. Voor Magento 1 zijn er veel betaalde of gratis modules beschikbaar en ook voor Magento 2 is het de verwachting dat deze er snel genoeg zullen komen.
Qua kosten wordt Magento 2 Enterprise Edition pas interessant als je webshop een jaaromzet vanaf $ 5.000.000 heeft. Op dat moment ben je ongeveer 0,50% van je omzet kwijt aan licentiekosten en behoud je voldoende budget over voor onderhoud en nieuwe features.
Bekijk goed welke wensen je hebt en welke versie hier het beste bij past. Heb je veel van de functionaliteiten uit de Enterprise Edition nodig en een grote omzet (bij voorkeur meer dan $ 5.000.000), dan is de Enterprise Edition interessant. Zo hoef je niet heel veel third-party extensies te installeren in de Community Edition wat de snelheid en stabiliteit van je webshop weer ten goede komt. Daarnaast kost het je ook minder maandelijkse onderhoud.
Yoeri Fleuren | Webdeveloper
Webdevelopment is Yoeri op het lijf geschreven. Vragen over Magento? Yoeri is je man!